Smak życia okładka
Recenzje

Smak życia, Agnieszka Maciąg

Życie może być piękną, nieustającą i wciąż nas zaskakującą przygodą, której doświadczanie dzień po dniu możemy nazwać szczęściem… O tym, że tak właśnie jest, przekonuje nas Agnieszka Maciąg w swojej znakomitej książce pt. Smak życia, której to nowe i uzupełnione wydanie ukazało się właśnie nakładem Wydawnictwa Otwarte.

Trzy twarze Smaku życia

Pozycja ta stanowi sobą niezwykle ciekawy przykład poradnika o wielu obliczach. Z jednej strony znajdziemy tu bowiem moc kulinarnych przepisów, które towarzyszą autorce każdego dnia i które cieszą się wielką popularnością wśród najbliższych jej osób. Z drugiej strony nie zabrakło tu także cennych porad związanych chociażby z troską o naszą urodę i zdrowie, opartych na wykorzystaniu powszechne znanych produktów. Jest jednak jeszcze i trzecia twarz tej książki – piękna, osobista i wypełniona wielkimi emocjami opowieść Agnieszki Maciąg o jej życiu, rodzinie, wspomnieniach z dzieciństwa, która jawi się niezwykle ciepło, przyjemnie i ciekawie.

Recenzja książki

Kolejne strony tej relacji prowadzą nas przez kulinarne (i nie tylko) doświadczenia Agnieszki Maciąg. Najpierw poznajemy ją samą za sprawą pięknego wstępu, następnie dowiadujemy się o jej pierwszych spotkaniach z kuchnią z lat dzieciństwa, jak i wreszcie odkrywamy jej dzisiejsze spojrzenia na to, czym może być kulinarna przygoda w kuchni. Zanim jednak przejdziemy do pysznych dań i potraw, poznamy najpierw ciekawe receptury na upiększanie i utrzymywanie w dobrym zdrowiu naszych włosów, cery, oczu i całego ciała – m.in. naturalne płukanki, peelingi, maseczki i ziołowe napary, które z łatwością wykonamy w naszym domowym zaciszu. Następnie przechodzimy do kwintesencji tej książki – kulinarnych odkryć i przepisów, które cechuje pomysłowość, łatwość wykonania i rzecz jasna niebotyczny smak.

Przepisy kulinarne

I tu zaczynamy oczywiście od kuchennego ABC, czyli m.in. receptur na naturalne oliwy, własnej roboty masło klarowane, suszone i mrożone warzywa, czy też bogactwo domowego zielnika. Potem przychodzi już czas na kulinarne popisy. Na śniadanie Agnieszka Maciąg proponuje nam chociażby Pyszny bezglutenowy chlebek z ostropestem i lnem i aromatyczną Pastę z pieczonych warzyw. Z kolei miłośników sałatek i zup zachwycą tu z pewnością m.in. przepisy na Sałatkę wiosenną czy Tajską sałatkę z krabem. Co zaś do zup, to tu również wybór jest ogromny. Przykładem jest ulubiona zupa syna Agnieszki Maciąg – Pomidorówka Michała. Jeśli ktoś przedkłada zasadę, że konkretne jedzenie to „konkretne jedzenie”…, to dla niego autorka Smaku życia przygotowała m.in. przepis na wyglądającego obłędnie Łososia miodowego. Są też naprawdę pikantne Krewetki diabolo z Meksyku. Zaskakującym pomysłem jest Kurczak w maśle orzechowymKacza pierś z prawdziwkami.

Pani Agnieszka Maciąg nie zapomniała też o wegetarianach. Dla nich przygotowała m.in. recepturę na rozgrzewający Gulasz warzywny z jarmużem. Są także chrupiące Kotleciki z ciecierzycy w sezamie i kolorowa Tarta. Oczywiście w książce Smak życia nie mogło zabraknąć również słodkości. Nasz zachwyt budzi chociażby przepis na letni pleśniak o pięknej nazwie Ciasto znikające. Idealny na upalne dni jest lekki Deser z mango, czy też rozpływająca się w ustach Doskonała tarta cytrynowa.

A oprócz przepisów…

Oprócz samego wykazu niezbędnych składników, przystępnie ukazanych kolejnych kroków przygotowania danej potrawy oraz ukazujących finalny efekt, pięknych fotografii…, znajdziemy w książce Smak życia zawsze kilka słów autorki odnoszących się do jej wspomnień związanych z daną kuchnią, odkryć na tym polu i dzisiejszych ulubionych smaków, co czyni tę lekturę spotkaniem z kimś nie tylko ciekawym, ale i bliskim. W ogóle można odnieść tu wrażenie, że oto spotykamy się z naszą dobrą przyjaciółką przy kuchennym stole. Rozmawiamy i cieszymy wspólną obecnością, wymieniamy kulinarnymi pomysłami… I tak – jest w tym niezwykła magia.

Podsumowanie recenzji

Książka ta jest z pewnością czymś znacznie większym i ważniejszym, aniżeli tylko kulinarną pozycją z przepisami. To poradnik na dobre, szczęśliwe i możliwe dla każdego z nas codzienne życie. Wypełnia je rodzinny śmiech, cieszenie się z najmniejszych rzeczy, docenianie tego co mamy oraz – rzecz oczywista, smakowity zapach z kuchni. Chyba możemy powiedzieć o tej pozycji to, że stanowi ona dla nas coś na wzór dobrego, mądrego pocieszyciela. To zaś w obecnych czasach jest rzeczą bardzo cenną i potrzebną. Nowe, uzupełnione wydanie książki Agnieszki Maciąg pt. Smak życia, to rzecz znakomita, interesująca i zaskakująca swoją pozytywną, emocjonalną i ciepłą wymową. Oczywiście przepisy są świetne, pomysłowe i naprawdę smaczne (wiem to, bo wiele z nich już zdążyłam przetestować). Jednak nie mniej ważne jest to, że spotkanie z tą pozycją napawa nas wielkim optymizmem i dobrą energią na jutro i każdy kolejny dzień.

Sięgnijcie po ten tytuł – polecam, naprawdę warto.

Urszula Janiszyn,

I, po lekturze…

Polecamy inne książki autorstwa Agnieszki Maciąg: