Feel good, okładka
Recenzje

Feel good, Melissa Hemsley

Mówi się, że droga do serca wiedzie przez żołądek. Ale co wspólnego żołądek, a dokładnie to, co do niego trafia, ma wspólnego ze szczęściem? Otóż dużo, bowiem składniki odżywcze zawarte w pożywieniu faktycznie potrafią znacząco wpłynąć nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nastrój. Co zatem jeść, by mieć dobry humor? Jak zadbać o swoje samopoczucie dzięki posiłkom?

Przez żołądek do szczęścia

Na to pytanie będziemy szukać odpowiedzi w książce Feel good. Przez żołądek do szczęścia, autorstwa Melissy Hemsley. Książka ta, to nietypowy poradnik kulinarny. Koncentruje się na tytułowym szczęściu. A właściwie na jedzeniu, które do tego szczęścia prowadzi. Znajdziemy tu zbiór przepisów, które nie tylko wprawiają nasze kubki smakowe w drżenie, ale w realny sposób są w stanie wpłynąć na nasze odczuwanie szczęścia. Autorka, znana blogerka kulinarna, ma już swoim koncie już książki kucharskie. Teraz prezentuje nam znane i lubiane przez siebie potrawy, które za sprawą właściwie dobranych składników są w stanie wpłynąć na nas, pokrzepić nas psychicznie i fizycznie, napełnić nasze serca radością.

W kolejnych rozdziałach znajdziemy propozycje autorki na rożne posiłki w ciągu dnia. Książkę otwierają propozycje na śniadanie i brunch. Potrawy tu umieszczone mogą być serwowane na każdy z posiłków. Wśród propozycji śniadaniowych znajdziemy zarówno te na słodko, jak i na słono. Smakoszy z pewnością zainteresuje przepis na tofucznicę, pieczone jajka z harissą, ciecierzycą i zhougiem. Wierni fani owsianki odnajdą to danie robione na trzy sposoby. Dla tych, którzy lubią słodkości, autorka przygotowała m.in. naleśniki z borówkami amerykańskimi i ricottą.

Dania jednogarnkowe

W zagonionym świecie coraz więcej mamy miłośników dań jednogarnkowych. Głównie dlatego, że są one pożywne, szybkie, nadają się zarówno na obiad, jak i obiadokolacje. Są też niezwykle podzielne. Niektóre z porcji pozwalają najeść się przez kilka dni i uwzględniają „przegląd lodówki”. Dzięki temu nie musimy marnować pożywienia. I tak, wśród prezentowanych tu dań znajdziemy m.in. pożywny aromatyczny gulasz z warzyw z prażonymi migdałami, zupa ze spiżarki na 5 sposobów (za pewne wkrótce będzie to faworyt wielu czytelników). Prawdziwie zachwyca danie, które możemy wykorzystać zarówno jako danie główne, jak i przystawkę. Możemy nawet spakować je do pudełka na lunch czy kolację. Nie zabraknie tradycyjnego bulionu, choć w niekonwencjonalnym wydaniu, bo z fasolą i zieleniną.

Co jeszcze?

Wszystkie aktywne osoby pokochają zestawy lunchboxów i sycące sałatki, prezentowane w kolejnym rozdziale Feel good. Przez żołądek do szczęścia. Wielbiciele makaronów również znajdą tu część im poświęconą, a wśród polecanych dań można wymienić m.in. spaghetti z krabami i cukinią czy zielony makaron na 3 sposoby. Na miłośników warzyw czeka rozdział im poświęcony (szczególnie warte uwagi jest pieczone halloumi z warzywami skropione sosem z chili i miodu), zaś ci, którzy wolą mięso i ryby, znajda tu takie propozycje, jak m.in. przepyszne zapiekane pikantne klopsy z fetą. Jest też miejsce na przepisy idealne na spotkania z przyjaciółmi. Są również niezwykle proste w przygotowaniu słodkości, począwszy od nadziewanych daktyli w czekoladzie, poprzez trzyskładnikową czekoladę w miseczkach, po rewelacyjne batony jogurtowe.

Podsumowanie

Zebrane dania w Feel good. Przez żołądek do szczęścia cechują się wybornym smakiem i nieszablonowością. Z pewnością mogą stanowić wyłom w monotonnej codziennej kuchni. Stanowią niewyczerpywalne źródło inspiracji, można je bowiem zestawiać w dowolny sposób tworząc posiłki na cały dzień, a także modyfikować według uznania tak, by jak najlepiej dopasować do własnych preferencji smakowych. Piękne zdjęcia zachęcają do tego, by rzucić wszystko i wybrać się natychmiast na zakupy, a następnie gotować, gotować, gotować!

Justyna Gul,

Qultura słowa

Polecamy inne autorskie książki kucharskie: