Herbata, Anna Brożyna
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie
„Bo herbata nie musi być cierpka. Wcale nie trzeba jej smaku maskować innymi składnikami. Sama w sobie może być rozkoszą dla podniebienia, a jej picie może sprawiać przyjemność nawet dziecku”.
Herbata towarzyszy nam każdego dnia przy różnych okazjach – codziennych zadaniach, relaksie, spotkaniach biznesowych, ale też przyjacielskich. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele jej rodzajów, zarówno tych serwowanych w saszetkach, jak i w formie liściastej czy granulowanej, a nawet gotowych napojów, które w upalne letnie dni przynoszą orzeźwienie. Trudno czasami zdecydować się na jakąś konkretną z nich. Ja nieraz ulegam pokusie i sięgam po nietypowe smaki i aromaty, by potem delektować się nimi w domowym zaciszu. Dlatego też z ciekawością sięgnęłam po książkę Herbata, która w podtytule zachęca – Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie.
Sztuka picia herbaty według Anny Brożyny
Książka Anny Brożyny zwróciła moją uwagę swoją szatą graficzną i tematem. Natomiast jeszcze bardziej zachwyciła mnie, gdy dotarła do moich rąk. Przede wszystkim wzrok przyciąga kolorowa, barwna okładka, która wykonana jest z solidnego, twardego materiału gwarantującego trwałość przy korzystaniu z publikacji. Dodatkowym pozytywnym aspektem są zszywane brzegi, więc z pewnością książka Herbata będzie długo służyła swoją zawartością. Treść wydrukowana została na szarym, ekologicznym, gładkim papierze dużą czcionką, więc nie ma problemu z czytaniem. Również zamieszczone zdjęcia są wyraźne i odpowiedniej wielkości, gdyż zajmują całą stronę, a ponieważ poradnik został wydany w dużym formacie, więc są one czytelne. To niewątpliwe atuty tej publikacji, która jako całość budzi przyjemne odczucia.
Autorka napisała książkę z myślą o maniakach herbacianych, którzy lubią nie tylko czarny, popularny napój. Dla tych, którzy szukają też innych smaków, chcąc odkrywać wciąż nowe walory dla swojego podniebienia. Od razu też zaznacza, że nie jest to encyklopedia, ani opracowanie naukowe. Książka pt. Herbata to raczej kompendium wiedzy, które pozwoli lepiej poznać świat herbaty i świadomie wybierać te gatunki, które najbardziej nam odpowiadają.
Anna Brożyna w książce pt. Herbata doradza między innymi:
- w czym parzyć herbatę;
- gdzie ją kupować;
- czym kierować się przy wyborach;
- w jaki sposób ją przechowywać, zaparzać;
- a nawet jak oczyszczać naczynia z herbacianego osadu.
Porad jest bardzo dużo, a dzięki czytelnemu spisowi treści bez problemów odnajdziemy interesujący nas wątek. Ciekawym elementem zawartego materiału jest również rozdział poświęcony tzw. „Slow tea”, czyli filozoficzno-duchowe podejście do herbaty. Anna Brożyna proponuje w nim m.in. medytacje z herbatą wraz konkretnymi przykładami wyciszenia się z aromatycznym napojem i wniknięcia w jego energię.
Książka dla miłośników najszlachetniejszego napoju
Poradnik Herbata Anny Brożyny to doskonała propozycja dla wszystkich, który uwielbiają herbatę. Dowiedzą się z niego nie tylko o historii jej spożywania, ale też o drodze od plantacji zielonych listków do naszych kubków i filiżanek, tradycjach jej parzenia, rodzajach czy funkcjach. Poza tego typu informacjami autorka wskazuje, co jest prawdą na temat herbaty, a co mitem. Prezentuje wiele ciekawostek i przypowieści, przybliżając różne kultury i zwyczaje picia herbaty.
Pani Anna Brożyna ma bardzo przystępny styl pisania, dzięki czemu książkę Herbata czyta się lekko, z zainteresowaniem, niczym dobrą powieść. Jej sposób prowadzenia przez kolejne zagadnienia jest bardzo klarowny. Prezentowana wiedza pozwala bez problemu wniknąć w sens. Można wyczuć w tym pasję i miłość do herbaty, którą autorka uważa za najszlachetniejszy napój na świecie.
Herbata dzisiaj to nie tylko napój, który pijemy, czytając na przykład książkę czy oglądając telewizję. To także produkt, który spełnia różne funkcje, chociażby zdrowotne. Wśród wielu propozycji znajdziemy takie, które wspomagają nasz metabolizm, mają pozytywne działanie na nasze serce, uspokajają, relaksują, łagodzą różne dolegliwości trawienne, wpływają korzystnie na nasze zdrowie, energię i kondycję. Możemy sięgnąć po herbatki ziołowe, zielone, białe, owocowe, pachnące egzotyką, czy po prostu po zwykłą, czarną herbatę, wśród której także odnajdziemy wiele smaków. Dzięki książce pt. Herbata pani Anny Brożyny i jej praktycznym wskazówkom oraz przekazanej wiedzy możemy jeszcze bardziej zanurzyć się w herbaciane klimaty, zapachy i aromaty.
Mirosława Dudko,
ezo-ksiazki.blogspot.com