Szabatowe przepisy, Marc Grossman
W kulinarne podróże ruszać. Smakować. Próbować. Nie zamykać. Na nowe się otwierać. Lubię. A zatem kolejna wyprawa niezapomniana przed nami. Przez książkowe stronice, smakowite fotografie, kulturę, zwyczaje i tradycje. Smaki, konsystencje i kolory. Wydana z największą estetyką już od twardej okładki. Kusi kunsztem – Szabatowe przepisy.
Przewodnik po kuchni żydowskiej
Przed nami przewodnik po kuchni żydowskiej, który nudzić nie może. Dla niektórych będzie spotkaniem nostalgicznym, bo przez smaki i zapachy przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Dla innych będzie odkryciem i impulsem do spróbowania nowego. Otrzymujemy tu sto przepisów na żydowskie potrawy, a każdy okraszony barwnymi kadrami, które pobudzają zmysły wszystkie.
100 receptur na żydowskie dania
Przez stronice wiedzie nas niepraktykujący Żyd z Nowego Yorku, z rosyjskimi korzeniami, który przebywa w Paryżu i własne restauracje prowadzi od lat wielu. Poruszył mnie fakt, że przemawia do niego idea szabatu jako dnia odpoczynku rozpoczynającego się uroczystym spotkaniem przy wspólnym stole. A przecież tego zatrzymania współcześnie zbyt mało. Zapracowujemy się, gonimy, z trudem oddech łapiemy, gdy sekretem jest równowaga i jasne stawienie granic samemu sobie. Potrzebujemy rytuałów, które staną się naszymi przystankami w biegu. Bo wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to jeden z najlepszych sposobów na budowanie relacji, bliskości, poczucia bezpieczeństwa. Na delektowanie się, zatrzymywanie, naukę uważności. Wreszcie rozmowę, twarzą w twarz. Czego nie znajdziemy w Szabatowych przepisach. Będą chałki, kugel ziemniaczany i holiszkes. Ponadto spróbujemy cyraneczki, cymesu, a i cobbler, hamantasze oraz bajgle zagoszczą. Inspiracji bez liku. Każdy dla siebie coś znajdzie.
Podsumowanie książki Szabatowe przepisy
Na koniec warto dodać, że wszystkie podane receptury są koszerne, choć i powiew świeżości tu poczujemy. Raz ulicznie, raz bardziej wysublimowanie. Jest kuchnia szabatowa, a wraz z nią pomysły na kolacje, desery i dania dzień po szabacie. Ponadto są też przepisy na śniadanie, obiady, desery w dni pozostałe. Zawsze różnorodnie. Zawsze pysznie. Skosztujecie Szabatowych przepisów?
Monika Parda,
Żyj Bardziej