Kolacje, Małgosia Minta
„Jedzenie powinno nie tylko dostarczać nam potrzebnych substancji odżywczych, ale także cieszyć swoim smakiem i wyglądem”.
Kolacje często są pomijanie w naszym planie żywieniowym, gdyż uważa się, że niepotrzebnie obciążają nasz organizm przed snem. Jedni zatem je pomijają, inni starają się zjeść na kilka godzin przed nocnym odpoczynkiem. Autorka poradnika Kolacje prezentuje kilkadziesiąt propozycji wieczornych posiłków, z których każdy na pewno wybierze coś dla siebie.
93 przepisy na udany wieczór
Gdy książka Kolacje Małgosi Minty dotarła do moich rąk, od razu zachwyciłam się jakością jej wydania. Okładka jest twarda, solidna, ze zszywanymi brzegami, co przy poradnikach kucharskich jest bardzo ważne. Gwarantuje to długie użytkowanie, bez uszkodzeń mechanicznych, podobnie jak karty, na których został wydrukowany materiał. Na białym papierze z kolei doskonale prezentują się zamieszczone na nim kolorowe zdjęcia, zachęcając do wykonania danego przepisu. Ogromną zaletą tej publikacji są właśnie duże, wyraźne fotografie z wizerunkami gotowych potraw, które ilustrują każdą recepturę kulinarną. Dania wyglądają na nich bardzo apetycznie i zachęcająco.
Zanim wnikniemy w ich szczegóły, na początku mamy możliwość poznać motywację napisania książki Kolacje. Poznajemy jej cel i ideę, po czym Małgosia Minta doradza, co powinniśmy mieć w lodówce i spiżarni, oraz zamieszcza listę przypraw, które zawsze są w jej kuchni.
Kolacja – najprzyjemniejszy posiłek w ciągu dnia
Przepisy w książce Kolacje podzielono na 13 grup z uwzględnieniem głównego składnika dania lub charakteru posiłku. Są wśród nich propozycje na małe co nieco; szybkie przekąski; napoje; sałatki; zapiekanki i wiele innych smacznych potraw. To propozycje idealne na wieczorne spotkania, romantyczne chwile we dwoje, celebrowanie małych lub większych uroczystości oraz czas spędzany w zaciszu domowym lub na tarasie, czy też w ogrodzie. Przedstawione specjały są skierowane głównie do wegetarian, ale jeżeli ktoś lubi mięso, to zawsze może nim urozmaicić danie. Autorka zaznacza, że nie ma tu sztywnych podziałów i zasad, więc można dostosować przepis do indywidualnych, ulubionych smaków.
Poza 93 propozycjami na kolacyjne potrawy, w książce Kolacje znajdziemy też wiele porad dotyczących dodatków do serwowanych potraw, rodzajach win, co do czego i z czym podawać, jak łączyć ze sobą różne składniki, by uzyskać doskonały efekt końcowy. W rozdziale „Co z czym” znajdziemy sugestie dotyczące ułożenia menu w zależności od okazji. Ułatwieniem w znalezieniu interesującego nas dania jest spis alfabetyczny wszystkich potraw wraz z numerem strony, na której one się znajdują, oraz indeks użytych składników w prezentowanych przepisach.
Poradnik Kolacje to bardzo praktyczny i przejrzysty drogowskaz dla osób poszukujących nowych smaków i możliwości urozmaicenia domowych jadłospisów. Przepisy zaprezentowane przez panią Małgorzatę Mintę pozwolą miło spędzić wieczór przy pysznej i lekkiej kolacji, która na pewno będzie ukoronowaniem całego dnia.
Mirosława Dudko
ezo-ksiazki.blogspot.com