Air fryer, okładka
Literatura faktu Recenzje

Air fryer

Air fryer już jakiś czas temu zrewolucjonizował gotowanie. Znany także pod nazwą „frytkownicy beztłuszczowej” może kojarzyć się wyłącznie z szybkim podgrzewaniem niskowartościowych posiłków. Nic bardziej mylnego! Clare Andrews, autorka książki Air fryer. Przepisy na prawie wszystko udowadnia, że ten minipiekarnik ma naprawdę wiele zastosowań, a do wykonania wyśmienitych posiłków nie potrzebuje dużo.

Przepisy na prawie wszystko

Air fryer. Przepisy na prawie wszystko to doskonały przewodnik po tym, jak poradzić sobie z tym urządzeniem. Sam tytuł nie oddaje w pełni tego, co znajdziemy w tej książce. Faktycznie, przepisów jest w niej naprawdę mnóstwo, jednak oprócz tego zawiera ona dodatkowe wskazówki i opisy. Dzięki nim gotowanie staje się szybkie i proste. Z takim poradnikiem nawet najmniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z przygotowaniem łatwych i wartościowych posiłków. Książka doskonale sprawdzi się początkującym użytkownikom urządzenia, którzy oczekują dokładnego i szczegółowego wprowadzenia oraz wskazówek dotyczących użytkowania. Zachęca też niezdecydowanych do zakupu swojej wymarzonej frytkownicy, poprzez omówienie cech, na które warto zwracać uwagę przy zakupie nowego urządzenia.

Książka pełna ciekawostek

Książka Clare Andrews przeprowadza czytelnika przez podstawy przygotowania posiłków za pomocą air fryera. Dzięki temu może on dowiedzieć się o zaletach smażenia za pomocą gorącego powietrza, zmianach w strukturze i wartościach odżywczych produktów, czy sposobach, w jakich urządzenie może usprawniać codzienne gotowanie. Dodatkowo książka zawiera opisy akcesoriów, którymi można uzupełnić swoje urządzenie tak, by maksymalnie wykorzystać jego funkcjonalność. Znajdziemy tu także przydatne tabele omawiające czas potrzeby na przygotowanie konkretnych produktów, czy informacje dotyczące nagrzewania sprzętu oraz wskazówki dotyczące czyszczenia. Air fryer to nie tylko książka z przepisami, ale także dodatkowa instrukcja obsługi zawierająca wskazówki, o których nie piszą nawet producenci.

Pomysły na wiele potraw

Przede wszystkim jednak Air fryer. Przepisy na prawie wszystko jest książką kucharską, która ma dostarczyć czytelnikowi przede wszystkim inspiracji do przygotowania różnorodnych dań. W tej roli faktycznie sprawdza się doskonale. Książka zawiera ogromną ilość przepisów, które uzupełnione są estetycznymi zdjęciami przygotowanych potraw. Znajdziemy w niej pomysły na śniadania i brunche, przystawki, zupy, dania obiadowe, imprezowe przekąski, czy słodkie desery. To pomysły na przygotowanie różnego rodzaju mięs, warzyw, owoców morza oraz fast foodów w zdrowszej wersji. Jednak największym zaskoczeniem będzie na pewno dział z deserami, który zawiera przepisy na różnego rodzaju ciasta, ciastka i babeczki. Większość przepisów jest szybka w wykonaniu i opisana w kilku prostych krokach. Co więcej, przepisy bazują na dobrze znanych i łatwo dostępnych składnikach.

Podsumowanie recenzji

Clare Andrews udowadnia, że w air fryerze można przygotować naprawdę wszystko. Mieszanka różnorodnych przepisów zadowoli poszukiwaczy nowych smaków, a wieloletni fani frytkownicy beztłuszczowej na pewno pozytywnie zaskoczą się oryginalnymi i nietypowymi pomysłami na pyszne posiłki. Już sam sposób, w jaki wydana jest ta książka, sprawia, że aż chce się eksperymentować w kuchni. Przepisy są bardzo dobrze rozpisane, a zdjęcia pokazują potrawy w realistyczny sposób. Nadszedł czas na gotowanie!

Natalia Harpula

@allmysonnats